Snel zoeken

Home
Vademecum
>1. Rijschooladministratie
>2. Aanvragen examens en tussentijdse toetsen
>3. Betalingsregeling
>4. Terugbetaling examengeld
>5. Bijwonen van examens
>6. Gedragsregels
>7. Het theorie-examen
>8. De examencategorieën
>8.1 Categorie AM: examenvoertuig en rijbevoegdheid
>8.2 Categorie AVB/AVD: examenvoertuig en rijbevoegdheid
>8.3 Categorie B: examenvoertuig en rijbevoegdheid
>8.4 Categorie E bij B: examenvoertuig en rijbevoegdheid
>8.5 Tussentijdse toets
>9. Nodig voor praktijkexamen
>10. Het praktijkexamen
>11. Onderzoek rijvaardigheid
>12. Voertuigeisen
>13. Verklaring van geschiktheid; geldigheidsduur, tussentijdse melding en aanvullend onderzoek
>14. Aanrijding / boete / schade tijdens examen
>15. Klachtenregeling
>16. Identiteitsbewijzen
naar www.cbr.nl

8.2 Categorie AVB/AVD: examenvoertuig en rijbevoegdheid

» Drie categorieën
» Examenvoertuig per categorie
» Praktijkexamen per categorie
» Examenaanvraag categorie AVB/AVD
» Automaat A
» Van automaat A naar schakel A
» Code 80

Drie categorieën

Het A-rijbewijs voor motoren en driewielers is opgedeeld in drie categorieën afhankelijk van de zwaarte van de motor: A1, A2 en A.
  • Categorie A1 kan behaald worden vanaf 18 jaar.
  • Wanneer de bestuurder ten minste twee jaar in het bezit is van rijbewijs A1, kan categorie A2 behaald worden vanaf 20 jaar. Categorie A2 rechtstreeks kan behaald worden vanaf 20 jaar.
  • Wanneer de bestuurder ten minste twee jaar in het bezit is van rijbewijs A2, kan categorie A behaald worden vanaf 22 jaar. Categorie A rechtstreeks kan behaald worden vanaf 21 jaar.

Examenvoertuig per categorie

Kandidaten doen examen met een voertuig uit de categorie waarvoor zij hun rijbewijs willen halen. Dit betekent dat elke categorie zijn eigen examenvoertuig kent:

A1

  • Motorrijtuig op 2 wielen van de categorie A1
    Indien voorzien van brandstofmotor: ten minste 120 cm3, maximaal 125 cm3, een maximumvermogen van 11 kW en waarmee een snelheid kan worden bereikt van ten minste 90 km/uur.

    Indien voorzien van volledig elektrische aandrijving: een maximumvermogen van minder dan 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van ten minste 0,08 kW per kg en waarmee een snelheid kan worden bereikt van ten minste 90 km/uur.

A2

  • Motorrijtuig op 2 wielen van de categorie A2
    Indien voorzien van een brandstofmotor: een vermogen van ten minste 20 kW en ten hoogste 35 kW, een vermogen/gewichtsverhouding van maximaal 0,2 kW per kg.

    Indien voorzien van volledig elektrische aandrijving: een maximumvermogen van ten minste 20 kW en ten hoogste 35 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van ten minste 0,15 kW per kg.

A

  • Motorrijtuig op 2 wielen van de categorie A
    Indien voorzien van een brandstofmotor: een vermogen van ten minste 50 kW en een ongeladen massa van ten minste 180 kg.

    Indien voorzien van volledig elektrische aandrijving: een maximumvermogen van ten minste 50 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van ten minste 0,25 kW.

Praktijkexamen per categorie

Het praktijkexamen voor de categorieën A1 (≥ 18 jaar), A2 rechtstreeks (≥20 jaar) en A rechtstreeks (≥ 21 jaar) bestaat uit een tweedelig praktijkexamen.

Het eerste deel, het examen voertuigbeheersing (AVB), wordt op een apart terrein afgenomen. Het bestaat uit het afleggen van een aantal bijzondere verrichtingen (zie rijprocedure A).

Het tweede deel, het examen verkeersdeelneming (AVD), bestaat uit een examenrit op de openbare weg. Het kan pas worden afgelegd nadat de kandidaat geslaagd is voor het examen voertuigbeheersing.
Bij aanvang van het examen verkeersdeelneming controleert de examinator de motor op de werking van de richtingaanwijzers, het remlicht, de aanwezigheid van het L-bord en de spiegels en op de toestand van de banden. Ook controleert hij de verlichting.
Daarnaast wordt aandacht besteed aan een aantal voorbereidings- en controlehandelingen. Hierbij wordt enige kennis van de kandidaat verwacht over de technische aspecten van de motor. De rijprocedure A geeft hiervan een nadere uitwerking.

Naast de tweedelige praktijkexamens bestaan er ook twee getrapte praktijkexamens: A2 en A getrapt.

Het examen A2 getrapt is toegankelijk voor kandidaten die ten minste 20 jaar oud zijn en minimaal twee jaar in het bezit zijn van het rijbewijs A1.

Het examen A getrapt is toegankelijk voor kandidaten die ten minste 22 jaar oud zijn en minimaal twee jaar in het bezit zijn van het rijbewijs A2.

Tijdens beide getrapte examens wordt de kandidaat op de verkeersdeelneming en op voertuigbeheersing in de vorm van 2 bijzondere verrichtingen.

Samenvattend
Categorie A1(≥ 18 jaar): theorie-examen + praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) + praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD).

Categorie A2 getrapt (≥ 20 jaar): eendelig praktijkexamen (AVD). Hierbij wordt de voertuigbediening en -beheersing integraal getoetst tijdens de verkeersdeelneming (AVB opgenomen in AVD).

Categorie A2 (≥ 20 jaar): theorie-examen + praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) + praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD).

Categorie A getrapt (≥ 22 jaar) : eendelig praktijkexamen (AVD). Hierbij wordt de voertuigbediening en -beheersing integraal getoetst tijdens de verkeersdeelneming (AVB opgenomen in AVD).

Categorie A (≥ 21 jaar): theorie-examen + praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) + praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD).

Examenaanvraag categorie AVB/AVD

Een examenaanvraag kan via TOP internet worden ingediend.
Bij het examendeel AVD van het tweedelige examen dient de kandidaat in het bezit te zijn van een geldig resultaatformulier van de categorie AVB met een voldoende uitslag.
Bij het examendeel AVD getrapt dient de kandidaat minimaal 2 jaar in het bezit te zijn van het onderliggende A-rijbewijs.

Automaat A

Als de kandidaat slaagt voor het A-examen met een motor of scooter met automatische schakeling, dan wordt automatisch een Verklaring van rijvaardigheid A met de aantekening 'automaat' in het centraal rijbewijzenregister van de RDW geplaatst.
Deze beperking komt als code 78 op het rijbewijs te staan. In dat geval mag de rijbewijsbezitter géén motorvoertuigen van de categorie A besturen die zijn voorzien van een koppelingshendel.

Van automaat A naar schakel A

De kandidaat die later alsnog een rijbewijs van de categorie A zonder de code ‘automaat’ wil verkrijgen, moet een getrapt praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) afleggen met een motor of scooter voorzien van een koppelingshendel.
De kandidaat kan op deze manier ook een categorie omhoog, bijvoorbeeld van A2 automaat naar A geschakeld, door één examen AVD-A-getrapt af te leggen. De code automaat vervalt dan voor alle A-categorieën.

Als een categorie hoger examen wordt afgelegd, dan moet het onderliggende rijbewijs ten minste twee jaar in bezit zijn (voorbeeld: van A2-automaat naar A-schakel). Binnen dezelfde categorie kan direct een getrapt examen worden afgelegd (voorbeeld: van A2-automaat naar A2-schakel).

Voor de aanvang van dit examen moet de kandidaat de volgende documenten aan de examinator tonen:

  • een door het CBR toegestaan identiteitsbewijs;
  • geldig Nederlands rijbewijs A ‘automaat’ of rijbewijs A waarvan de geldigheidsduur is verstreken of geldig EU-, EER- of Zwitsers rijbewijs A automaat;
  • het kentekenbewijs van het voertuig waarmee het examen wordt afgelegd.

Als de kandidaat de vereiste documenten niet kan tonen of deze documenten voldoen niet aan de voorwaarden, dan gaat het examen niet door. Ook vindt dan geen terugbetaling plaats van het examengeld.

Code 80

Als het A-rijbewijs wordt behaald voordat de kandidaat 24 is, wordt mogelijk code 80 op het rijbewijs vermeld. Dit hangt ervan af of de kandidaat al in het bezit is van het A2-rijbewijs en hoe lang hij dat al heeft. Met die code mag de kandidaat rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als de kandidaat voor die tijd 24 wordt. Als voor het behalen van het A-rijbewijs het A2-rijbewijs al behaald was, vervalt code 80 op het moment dat het A2-rijbewijs twee jaar bezit is.

Als de code vervalt, mag ook op een tweewielige motor van de categorie A gereden worden, zonder een (extra) examen af te leggen. Als de kandidaat nog geen 24 is, moet wel een nieuw rijbewijspasje aangevraagd worden bij de gemeente om ook op de tweewielige motor van de categorie A te mogen rijden. Zonder nieuw rijbewijs vervalt code 80 pas op 24 jarige leeftijd.

CBR 2022