Snel zoeken

Home
Vademecum
>1. Rijschooladministratie
>2. Aanvragen examens en tussentijdse toetsen
>3. Betalingsregeling
>4. Terugbetaling examengeld
>5. Bijwonen van examens
>6. Gedragsregels
>7. Het theorie-examen
>8. De examencategorieën
>9. Nodig voor praktijkexamen
>10. Het praktijkexamen
>11. Onderzoek rijvaardigheid
>12. Voertuigeisen
>13. Verklaring van geschiktheid; geldigheidsduur, tussentijdse melding en aanvullend onderzoek
>13.1 Verklaring van geschiktheid en Gezondheidsverklaring
>13.2 Examen C, C1, C1E, D, D1, D1E of DE
>13.3 Vernieuwing na afloop geldigheidsduur rijbewijs
>13.4 Militair bewijs van rijvaardigheid
>13.5 Tussentijdse melding wijziging gezondheidstoestand
>13.6 Aanvullend onderzoek door een medisch specialist
>13.7 Aanvullend onderzoek in de vorm van een rijtest
>13.8 Aanpassingen aan het voertuig
>14. Aanrijding / boete / schade tijdens examen
>15. Klachtenregeling
>16. Identiteitsbewijzen
naar www.cbr.nl

13.5 Tussentijdse melding wijziging gezondheidstoestand

Vanwege ziekte of een ongeval kan bij een rijbewijsbezitter de gezondheidssituatie veranderen. Dit kan van invloed zijn op de rijgeschiktheid wanneer het om een aandoening en/of (functie)beperking gaat zoals beschreven in de ministeriële ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’. Door het aanvragen van een Verklaring van geschiktheid kan het CBR de rijgeschiktheid opnieuw beoordelen.[2]

Voor het aanvragen van een Verklaring van geschiktheid en het indienen van een Gezondheidsverklaring: zie hoofdstuk 13.1.

Afhankelijk van de (functie)beperking kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan bij het besturen en/of bedienen van een motorrijtuig. Ook dan kan het CBR helpen. Mobiel blijven is immers - zeker voor iemand met een handicap - van groot belang.

Rijbewijsbezitters denken vaak dat zij bij een gewijzigde gezondheidssituatie opnieuw een rijexamen moeten doen als ze zich melden bij het CBR. Dat is niet het geval: er wordt alleen een onderzoek gedaan naar de rijgeschiktheid van de kandidaat. Afhankelijk van de aandoening kan de medisch adviseur wel om een rijtest vragen, zie hoofdstuk 13.7.

Als iemand zich bij het CBR heeft gemeld door het insturen van een Gezondheidsverklaring (melding van gewijzigde gezondheid), bekijkt de medische adviseur of de deskundige praktische rijgeschiktheid wat de mogelijkheden zijn. Daarbij zal hij beoordelen of de gemelde aandoening invloed heeft op het kunnen bedienen en besturen van het voertuig en op een veilige en verantwoorde verkeersdeelname.

[2] Het nog geldige rijbewijs dient hierbij niet te worden meegezonden. Het CBR kan geen enkele aansprakelijkheid voor de retourzending hiervan aanvaarden!

CBR 2022